SVERIGE PILGRIMSFÆRD DAG 1

SVERIGE PILGRIMSFÆRD

14. OKTOBER 2020 - 15. OKTOBER 2020                                                          Retur

PILGRIMSFÆRD I

14. OKTOBER 2020

VADSTENA

PILGRIMSRUNDA

VADSTENA

AFSTAND:                   0 KM

AFSTAND TOTAL:     0 KM

VEJR:  +6C - +8C      overskyet /blæst


HØJDEMETER:       n/n m op  n/n m ned

 

SVÆRHED:                n/n

Pilgrimsrunda - er en pilgrimsfærd enten på cykel eller i bil rundt om Tåkern på 95 km med besøg i 12 kirker.

Efter eftermidagsmessen kører jeg ud af Vadstena. Den første kirke er naturligvis Kloster kirken i Vandstena. Den næste ligger mod nordøst ved Orlunda.

Orlunda kirke er fra 1890 og har arkitektur som en katedral. den afløste en tidligere kirke fra 1200 tallet.

I Skänninge blev der 1200 tallet bygget en meget stor kirke helt i tegl, som var meget u- sædvanligt for middelalderen. Den ligger ud til stadens torv. Kirken er indviet til Jomfru Maria.

Herefter kæres mod syd til Bjälbo. Kriken er fra 1200 talet og har Östergötlands højeste tårn på 38 m. Tårnet var i ufredstid i brug som tilflugtssted for egnes beboere.

Videre mod syd ligger landsbyen Appuna hvor den hvide kirke opført i kalksandsten ligger.

Ved kirken er en runesten.

den næste kirke i rækken er Kumla kirke, som er den mindste i Linköping stift. Den er byg get i 1100 tallet med fritliggende klokketårn i træ.


Nu er vi igennem halvdelen af krikerne og den 7. af dem hedder Svanhals og ligger tæt ud til Tåkern og er speciel ved at over korset på kirkens tårn er en svane. Kirken er fra 1700 tallet.

Ved Rök er en stor turistatraktion - Rök Stenen - en Sverigs mest kendte runesten og den står næs ten op til kirkemuren. Kirken er hvid og opført i 1842-1845.

Herefter kører jeg til den sydligst beliggende kir ke i Heda. Den er en af Sverigs mange middelal- der kirker. Kirken har en lidt usædvanlig arkitektur.

De sidste 3 kirker har I stiftet bekendtskab til, da det var dem jeg bl.a. vandrede til, nemlig Rogslösa, Örberga og Nässja.

Nu kører jeg mod nord og den første er Rogslösa, kirken med det høje tårn og med den kendte Roglösadörren, der er indgangsportal til kirken.

Videre mod Vadstena ligger Örberga kirke. På kirkegården er begravet et barn "Dag". en lille dreng der førdes og døde samme dag. 

Den sidste kirke jeg besøger på Pilgrimsrunda er Nässja, denne lidt mærkeligt udseende krike, der set fra øst ligner en slags sagnfigur. Kirken har trætag og afvalmet gavle, hvilket er meget usæd vanligt.

På min pilgrimsfærd var kun kriken i Skänninge åben, men i højsæsonnen er de åbne og derfor kan beses indvendig.

Jeg har booket overnatning for 2 nætter på - Hotel Slotsgaarden - det samme hotel, som for et par dage siden. For overnatningerne betaler jeg SEK 2.190 inkl. morgenmad.